با توجه به دنیای رقابتی شدید کسب و کار، امروز این رقابتها از جلوی پیشخوان به پشت آن هم راه پیدا کرده اند و گاهاً به عنوان یک مزیت رقابتی قابل بحث هستند.
نحوه طراحی و چیدمان قفسه ها و ویترین ها درفروشگاه میتواند تأثیر مستقیمی بر افزایش سطح خرید مشتریان داشته باشد. حقیقتاً و در اصل نظم و انضباط، موجب آرامش روحی و روانی و زیبایی و شکیل بودن محیط می گردد.
لذا ضروری است که کلیه کالاها به تفکیک و به طور مرتب در قفسه چیده شوند تا علاوه بر افزایش زیبایی فروشگاه، مشتریان هم بتوانند به راحتی کالاهای مورد نیاز خود را انتخاب کرده و خریداری نمایند، زیرا این چیدمان نوعی حس احترام گذاشتن به مشتری را به وی القا می کند و ایشان اطمینان بیشتری به این فروشگاه میکند.
پس با توجه به تعابیر فوق الذکر میتوان اینچنین بیان کرد که چیدمان محصولات را انجام می دهیم به دلیل:
۱- دیده شدن: مشتری تمام محصولات ما را ببیند و حق انتخاب داشته باشد. مهمترین نکته ای که میتوان اشاره کرد: اگر کالایی در فروشگاه شما به فروش نمیرسد جای آنرا عوض کنید !
۲- لمس کالا: مشتری بتواند با حس لامسه خود محصول را درک نماید.
۳- اطمینان و آرامش: مشتری در فضایی منظم قطعا دارای حس آرامش خواهد بود.
۴- مقایسه: مشتری می تواند دو یا چند کالا را باهم مقایسه نماید.
۵- نظافت: در چیدمان محصول موظف به نظافت و زدودن گرد و غبار محصولات هستیم.
۶- تاریخ انقضاء: در زمان چیدمان از تاریخهای محصولات آگاه می شویم و در صورت نیاز تاریخهای قدیمی تر را در دسترس میگذاریم و این یعنی پیشگیری از قسمتی از ضایعات و مرجوعی. (قانون FEFO)
۷- موجودی: در زمان چیدمان از موجودی کالا مطلع می شویم. این یعنی کمک به سفارش گیری و فروش بیشتر.
۸- بهبود فضا: در چیدمان فضای کالا را در شلفها بهبود می بخشیم و از فضا بصورت بهینه استفاده می کنیم.
۹- سلامت: در چیدمان از سلامت بسته بندی محصولات مطلع می شویم.
۱۰- میزان فروش: در چیدمان از میزان فروش انواع محصولات مطلع می گردیم. که این امر در برنامه ریزیهای فروش به کمک ما می آید و کالاها از حیث کند یا تند فروشی و یا حتی فصلی بودن را برایمان مشخص می کند.
۱۱- خط دید: در چیدمان محصولات با توجه به بازار هدف آن محصول خط دید را رعایت می کنیم. بطور مثال محصولات بازی یا تنقلاتی مربوط به کودکان نباید در فضاهایی بسیار بالا قرار بگیرد و حتما در فضایی باشد که خط دید آنها را شامل شود.
۱۲- رنگها: از جادو و ترکیب رنگها نباید غافل باشیم و چیدمانمان به صورتی باشد که یک ترکیب دلنشین را ایجاد کند.
۱۳- عدم دپو: چیدمان حتی به ما این کمک را میکند که از دپوی کالا در انبار جلوگیری شود و محصول از انبار به داخل شلف بیاید.
۱۴- شوق خرید: مشتری با فراهم بودن شرایط فوق به علت حس احترامی که به وی القا می شود شرایط ذهنی آرام و آماده ای را برای خرید خواهد داشت.
۱۵- کاهش دزدبری: با چیدمان منظم و مرتب در صورت کسر یک محصول از شلف با یک دید سطحی متوجه خواهیم شد و نیازی به آمار گیری ندارد.